CAHAYA CINTA MAMA

CAHAYA CINTA MAMA

YA ALLAH YA TUHAN KU AMPUNKAN SEGALA DOSAKU DULU KINI DAN SELAMANYA

YA ALLAH YA TUHAN KU AMPUNKAN SEGALA DOSAKU DULU KINI DAN SELAMANYA
Beri lah hambaMu ini petunjuk kejalan Mu yang benar...

Tuesday, June 1, 2010

Rendang itek saljuqaseh..hehe

Assalamualaikum semua...
Kadang2 boring kan tak ada apa2 nak di tulis kat sini...merepek2 je..buat kawan2 pening..hehe...tapi ari ni akak teringat minggu lepas masa pergi keseri menanti ziarah baba mertua abg akak meninggal dunia kerana sakit kencing manis...sudah sampai masa dan ketikanya...dia pergi dahulu...kita tunggu giliran..semuga rohnye ditempatkan dikalangan org2 yang beriman...insyaAllah...

Dalam perjalanan pulang aku ternampak org menjual itek...memang susah nk dapat daging itek...itek ni kalau buat rendang org kata sedap...akak tak makan sebenarnye..tapi akak selalu masak rendang dengan pucuk ubi...kawan2 pun kata sedap...jadi kami pun berhenti utk membeli itek...harga boleh tahan...

Esoknye akak pun masak lah rendang...nampak memang sedap..tapi akak makan pucuk ubi je lah...sedap gak..hehe...jadi pada kengkawan yg nak cuba masak rendang itek ni boleh lah ambil resepi...kalau nak masak rendang ni kena ada syarat...kalau tak mesti tak jadi...syaratnye mudah je...hehe...kena masak dengan rasa kasih sayang dan kesabaran...huhu...

BAHAN2 RENDANG SALJUQASEH

SEEKOR ITEK (2 KILO)

1 KILO SANTAN KELAPA

30 BIJI BAWANG KECIL

3 INCI HALIA

5 ULAS BAWANG PUTIH

3 SUDU BESAR CILIR KERING (TELAH DIGILING)

5 SUDU CILI API YG TELAH DIGILING)

2 PEKET REMPAH CAP IKAN

1 CAMCA TEH KUNYIT

4 BATANG SERAI

PUCUK UBI (SECUKUPNYE)

2 KEPING ASAM GELUGOR

GARAM SECUKUP RASA

CARA-CARANYE

1. MASUKKAN ITEK YANG TELAH DICUCI DGN BERSIH

2. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 YANG ADA KECUALI ASAM GELUGOR

3. MASUKKAN SANTAN DAN KACAULAH HINGGA SANTAN SEBATI DAN PEKAT.

4. AKHIR SEKALI MASUKAN PUCUK UBI DAN KACAU HINGGA NAIK MINYAK

5. BILA DAH NAIK MINYAK DAN WARNA COKHLAT BOLEH LA ANGKAT (MASAK LEBIH KURANG 1 JAM SETENGAH)

(SELAMAT MENCUBA...)


2 comments:

  1. Salam kak salju,

    Memang sedap rasa rendang ni. tengoklah siapalah yang memasak yer. pakar masak kite. bawah ckit je kategorinya dari chef Wan. Rasanya kalau kat umah sweetie kene tukar itek jadi ayam. Yang penting ingat pesanan:masak dgn kasih sayang dan kesabaran.tQ kak.

    ReplyDelete
  2. salam sweetie
    Sebenarnye bukan lah pakar benar, main campak2 je...tapi tulah..sebab asyik masak je badan pun makin naik...dah suma kat opis kaki makan..akak pun sama lah makan..kat umah tak makan pun..naik risau ni..badan dah makin tembam..huhu...

    ReplyDelete